Postavitev razstave Sovraštvo na spletu
Objavljeno dne: 18 junij 2021

»Jebi si mater kreten.« »Za bruhat, kdo bi bil s tako babo.« »To gol… izgnat iz Slovenije.«

Na takšne izjave so naleteli člani ekipe Društva IndiJanez, ko so dokumentirali sovražni govor na spletu. Zdaj smo jih zbrali in pripravili razstavo, kjer bodo ti citati nagovarjali mimoidoče in obiskovalce Pekarne v okviru dogodkov ob 27. obletnici kompleksa.

Ekipa projekta z naslovom »Sovraštvo na spletu« je brskala za sovražnimi in neprimernimi komentarji na družbenih omrežjih, forumih in drugih spletnih mestih. Najdene primere so zabeležili in shranili v slikovni obliki, iz najbolj »zgovornih« pa je nastal ožji izbor za razstavo, ki je nato dobila še grafično podobo. Pri razstavljanju izjav nismo cenzurirali, izpustili smo le imena avtorjev.

Projekt podira ločnico med spletnimi krogi in javnim življenjem ter izpostavlja, da so spletne interakcije enako resnične kot fizične. Javni diskurz oblikuje kulturo in zavest družbe, zato normalizacija sovražnega govora v spletnih skupnostih, od koder se jezik prenaša v fizični prostor, ustvarja pogoje za diskriminacijo in nasilje. Takšna retorika je največkrat usmerjena zoper ranljive ali marginalizirane osebe: narodnostne in etnične manjšine, ženske, priseljenci, spolne manjšine in drugi. V zadnjem času je zaradi polarizacije političnega prostora veliko sovražnih izjav namenjenih tudi političnim nasprotnikom.   

Spletna kultura uporabnike zaradi občutka distance in anonimnosti pogosto pripravi do agresivnega izražanja. Obstaja namreč prepričanje, da osnovna pravila komuniciranja v virtualnih okoljih ne veljajo. Navidezno zavetje zaslona večkat tudi pomeni, da uporabniki spleta ne doživljamo kot javnega prostora, v katerem bi takšna retorika seveda bila nesprejemljiva, prav to pa naslavlja tudi njena postavitev fizični prostor, kjer postane bolj resnična in otipljiva.

Ker je spletna moderacija v praksi pogosto nepopolna, je najbolje, da na navade pazimo sami. Ob zavedanju, da splet ni abstraktni medij, temveč del javnega prostora, bomo morda pripravljeni do bolj zdrave komunikacije. 

Razstavo Sovraštvo na spletu si od 17. 6. lahko ogledate na tabli pred klubom MC Pekarna. 


slikaslikaslika
Trenutno ni dogodkov
MC PekarnaVeč
SCENA festival 2024

petek, 29 mar. 2024 19:00

EKTOMORF - VIVID BLACK over europe 2024

petek, 05 apr. 2024 18:30

Odpovedano
peKARAOKE

sobota, 06 apr. 2024 20:00

KiNG FOO

sobota, 13 apr. 2024 21:00

SVEMIRKO

petek, 19 apr. 2024 21:00

SEVENTH STATION, Mind Juice

četrtek, 16 maj. 2024 20:00

ĐOKO - To ti vračam, tvoje je

sobota, 18 maj. 2024 20:00

Brutal Janez Fest 2024

sobota, 07 sep. 2024 18:00

NoviceVse

Naše delo omogočajo

partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene