O nas

ZGODOVINA

 

Leta 1994 smo nastali kot neformalna skupina, ki se je leta 1996 registrirala kot društvo. Takrat je naš opis izgledal tako:

Smo klub, pa smo mladi, smo odvisni od rock'n'rolla, svobodomiselnosti, smo tolerantni do drugačnih.... Vglavnem smo fajn, se radi zabavamo, prirejamo koncerte, druge kulturne prireditve, razstave in še kakšne zadeve. Temeljna vodila pri našem delu so inovativnost, odprtost in veselje do tega, kar naredimo.

Mladinski center IndiJanez se imenujemo in furamo ta naš KLUB MC v Pekarni že od leta 1994.

INDIJANEZ ??!?!?!? Kdo ali kaj je to, se sprašujete !? Upornik, revolucionar, nasprotnik globalizacije - skratka, karakterni Indijanec iz časov divjega zahoda ali preprost mlad človek, ki se je uprl vsiljevanju miselnosti. (Indi)JANEZ pa zaradi tega, da se ve odkod smo - iz Slovenije, dežele Janezov.

Od takrat je naša organizacija zrasla v eno izmed najdejavnejših društev v Sloveniji na področju mladine, kulture, zdravja in socialnega varstva. Skozi leta smo ustvarili čvrste vezi s številnimi strokovnimi institucijami s področja delovanja, kot so Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Center za socialno delo (CSD), zdravstveni domovi, Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, Krizni center in druge. Sodelujemo tudi z izobraževalnimi in raziskovalnimi ustanovami, med drugim z večino osnovnih in srednjih šol v regiji ter s fakultetami. Naša vrata so zmeraj odprta za nove kolaboracije. 

Prav tako nam nista tuja sodelovanje in pogajanje z vladnim sektorjem, kot tudi ne lobiranje pri politikih in drugi podobni pristopi za doseganje zastavljenih ciljev. Lahko celo trdimo, da to dobro obvladamo.

 

POSLANSTVO IN DEJAVNOST

 

Naša organizacija se že od nastanka ukvarja z mladimi in rečemo lahko, da smo jim v vseh teh letih zlezli pod kožo, kakor seveda tudi mladi nam. Ponujamo jim širok nabor delavnic, programov in drugih vsebin, ki naslavljajo njihove potrebe doma, v šoli in v prostem času, v okviru kulturnih dejavnosti pa prispevamo k soustvarjanju in vzdrževanju nepogrešljive umetniške scene.  

Še posebej v zadnjih letih se je naše društvo okrepilo na področjih sociale in psihološke pomoči, ki se jima posvečamo z različnimi trajnostnimi programi. Mladim po šolah na primer predstavljamo drugačne perspektive vrstnikov s programom Posluh, kjer osebe iz manjšin ali marginaliziranih skupin pred razredom govorijo o svojih življenjskih izkušnjah. Mladinska akcijska skupina (MAS) mlade medtem spodbuja k aktivnemu državljanstvu na različnih področjih, od ekologije do empatije. Šolskim otrokom je namenjen tudi program Naj torba ne bo borba, katerega cilj je zmanjševanje teže šolskih torb.
 
Naš najobsežnejši program, Center Šteker, je namenjen pomoči in podpori pri prekomerni rabi digitalnih tehnologij in je uvrščen med razvojne socialnovarstvene programe Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). V okviru programa izvajamo preventivne aktivnosti, ki večinoma potekajo na šolah v regiji, nudimo pa tudi individualno svetovanje na naših lokacijah v Mariboru in Murski Soboti. Smo organizatorji ene največjih strokovnih konferenc na področju prekomerne rabe in vpliva digitalnih tehnologij, ki vsako leto privabi po več kot 200 strokovnih delavcev, svetovalcev, učiteljev in drugih. 

Naše društvo je usposobljena za zasnovo in vodenje projektov, organizacijo dogodkov in koordinacijo partnerjev. Znanje in ideje lahko podkrepimo z dolgoletnimi izkušnjami, ki poleg lastnih programov zajemajo tudi številne razpise s strani MDDSZ, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), Ministrstva za zdravje (MZ), Mestne občina Maribor (MOM) in drugih.

 

Izpostavljeni programi, dejavnosti in projekti:

 

ORGANIZACIJA 

 

Trenutno redno zaposlujemo 9 ljudi (maj 2021), od tega 5 strokovnih delavcev z različnih področij. Za področja, ki jih z rednim kadrom ne pokrivamo, se obrnemo na dodatne strokovne delavce, ki pri nas delajo honorarno ali pro bono; takšen način dela nam omogoča interdisciplinarno izvajanje programov. Vsi strokovni delavci in sodelavci so podpisniki etičnega kodeksa Socialne zbornice, prav tako so vključeni v zunanjo supervizijo, ki jo izvaja Suzana Padežanin Lavuger.

Naše društvo je včlanjeno v številne mreže in organizacije po Sloveniji in v tujini. Redno se udeležujemo strokovnih konferenc, izobraževanj in delavnic z različno tematiko.

 

KAPACITETE

 

Osnovna pisarna velikosti 70m2 sprejme do 9 sodelavcev, nahaja pa se v pritličju upravne stavbe KC Pekarna na naslovu Ob železnici 16 v Mariboru, kjer imamo v souporabi še številne druge prostore. Upravljamo tudi s prostori mladinskega centra in kluba MC Pekarna, ki meri preko 500m2

Na Slovenski ulici 44 v Murski Soboti imamo pisarno in svetovalnico, ki je trenutno (maj 2021) odprta najmanj enkrat na teden. 

Za dodatne potrebe, kot je izvedba delavnic in predavanj ali posebnih projektov, lahko uporabljamo tudi prostore Mestnega mladinskega sveta Maribor. 
 

 
Trenutno ni dogodkov
NoviceVse

Naše delo omogočajo

partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene