Festival ustvarjalnosti mladih
Objavljeno dne: 23 september 2015

RAČUNAJTE NA NAS! - festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih 

Kulturno društvo Mladinski center IndiJanez bo v ponedeljek, 12. oktobra 2015, med 10. in 15. uro organiziralo prvi (in upamo – tradicionalni) festival ustvarjalnosti, veščin in inovativnosti mladih – Računajte na nas! Odvijal se bo na enajstih lokacijah v mestnem jedru.

Mariborske srednje in višje šole bodo v obliki praktičnih tematskih delavnic ter aktivnosti, ki jih izvajajo mladi, prikazovale svojo dejavnost. Na interaktiven način bodo predstavljale produkcijo, (šolske) projekte, dela in izdelke, ki posegajo na različna področja znanosti in proizvodnih ali storitvenih dejavnosti (računalništvo, tehnologija, obrt) mladih. Predstavila se bodo tudi društva, kjer lahko mladi aktivno in koristno preživljajo svoj prosti čas in hkrati razvijajo svoje talente in sposobnosti.

Na voljo bo tudi Odprti oder na Poštna (Poštna ulica), kjer se bosta predstavili Glasbena šola Antona Martina Slomška ter dijakinja Nastja Rataj iz Srednje šole za prehrano in živilstvo.

Festival ponuja platformo tako za izmenjavo izkušenj, znanj kot za povezovanje na trg dela oz. formiranje kreativnih/podjetniških skupin (informacijski poligon). Poudarjeno je aktivno sodelovanje (aktivna udeležba mladih) in vključevanje - mladi z drugimi mladimi sodelujejo v praktičnih tematskih delavnicah, ki delujejo informativno, vplivajo na neformalno izobraževanje, aktivno participacijo in usmeritev na trgu dela oz. pri nadaljnem izobraževanju na fakultetah.

Festival bo še posebej zanimiv učencem zaključnih razredov osnovnih šol. Njegova posebnost je namreč ravno v tem, da bodo imeli možnost neposredno videti (in ponekod tudi sodelovati) veščine, ki jih pridobijo z izobraževanjem na šoli, ki jih zanima. Tako njihov željen poklic ne bo le oddaljena predstavitev, projicirana na šolsko platno ali pa kratek opis v informativni brošuri, temveč ga bodo lahko otipali, slišali ter se v njem preizkusili.

PROGRAM:

• Grajski trg pri spomeniku sv. Florijana: Lesarska šola Maribor

Študentje Oblikovanja materialov se bodo predstavili z izdelovanjem drobnih izdelkov iz najrazličnejših materialov ter s predstavitvijo projekta GreenDot – Prisluhni trendu.

• Trg svobode pri spomeniku NOB: Taborniki Rod XI. SNOUB Miloša Zidanška

Podružite se s taborniki in se preizkusite v »ajanju« - na taborniških hoduljah, s katerimi si taborniki radi krajšajo čas!

• Grajski trg pri gradu: Srednja šola za oblikovanje Maribor

Dijaki programa frizer bodo mimoidoče naličili, naredili enostavno manikiro in vedno moderne kitke. Če vas navdušujejo stripi, bodo dijaki smeri medijski tehnik izvedli mini delavnico risanja stripov, medtem ko bodo dijaki programa tehnik oblikovanja mimoidoče opremili z enodnevnimi tattooji ter potrtetirali ljudi. Na njihovi stojnici bo potekala tudi delavnica izdelovanja rožic iz blaga.

• Križišče Vetrinjske in Trga Leona Štuklja: Mariborska Kolesarska Mreža

Anatomija kolesa je igra učenja o kolesu in njegovih delih, s katero kolo približujemo ljudem. Igra poteka tako, da združujemo model kolesa z ujemajočimi se karticami z imeni delov kolesa in se učimo osnovna znanja o kolesu in njegovi anatomiji. V kolesarskem kvizu pa se bodo obiskovalci lahko preizkusili o znanju zgodovine, namenov in uporabe kolesa.

• Križišče Gosposke in Jurčičeve: Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška

Izvedli bodo igro z žogo in tako predstavili vrednote: sodelovanje, zaupanje, sprejemanje, solidarnost in prijateljstvo. Predstavili bodo tudi izdelke dijakov Škofijske gimnazije, ki so jih izdelali v okviru prostovoljskega krožka – punčke iz cunj.

• Trg Leona Štuklja: Srednja šola za prehrano in živilstvo IC Piramida

Na predstavitveni točki bodo pripravljali okusne ajdove jedi, njihova dijakinja Nastja Rataj pa bo na Odprtem odru na Poštni ulici izvedla glasbeni program ob 11:30 uri.

• Trg Leona Štuklja: Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor

Vas zanima, kako zmešati mavrični koktejl ali pripraviti odlično jed? Potem ne smete mimo predstavitvene točke dijakov Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki vam bodo predstavili svoje izvrstne sposobnosti vrtenja kozarcev ter kuhalnice.

• Glavni trg: Srednja zdravstvena in kozmetična Šola Maribor

Dijaki bodo obiskovalcem konkretno predstavili delo, ki poteka v šolskih kabinetih. Merili bodo krvni tlak, negovali dojenčka, dajali nasvete o zdravem načinu življenja ter negovali roke, obraz in nohte, ličili, se z obiskovalci pogovarjali o negi kože ter dajali različne kozmetične nasvete.

• Glavni trg – ob Kužnem znamenju: Srednja prometna šola Maribor

Dijaki programa Tehnik varovanja se na festivalu predstavljajo s prav posebno aktivnostjo: prikazali bodo veščine samoobrambe, ki jih pridobivajo v okviru pouka. Če jih boste povprašali, vas bodo z veseljem naučili nekaj osnov. V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine so pripravili tudi projekt Priprava na praznovanja. Poučili nas bodo o različnih praznikih in kulturnem izročilu.

• Slovenska ulica: Mladi ustvarjalci

Izpod rok ustvarjalnih mladih bodo nastajale kreacije iz kolaža, modna oblikovalka bo pred vašimi očmi skicirala čudovita oblačila, kreativna šivilja pa jih bo na mestu samem tudi zašila.

• Poštna ulica:

>> 11:30 - Glasbeni program srednje šole za prehrano in živilstvo z Nastjo Rataj

>> 12:00 - Program Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška, Maribor

Instrumentalisti:
1. Galjinin: Zajček, Jan Zazijal, 2.r. klavirja
2. A. Curci: Čardaš, Vito Bejat Krajnc, 2.r. violine
3. D. Aquado: Adagio, Amadej Grajfoner, 6.r. kitare
4. F. Burgmuller: Arabesque, Neža Malek, 4.r. klavirja
5. L. M. Škerjanc: Arietta na G struni, Lara Mihalič, 7.r. violine
6. J. Rutter: Valček, Brina Unuk, 6.r. flavte
7. F. Chopin: Nocturno op. posth. cis - mol, Tim Cergol, 5.r. klavirja
8. F. Sor: Moderato, Julijan Grajfoner, 6.r. kitare
9. Trio violin: Začetek, Katarina Kulovec, Lara Mihalič, Gabrijela Grabušnik

Pevci:
10. B. Ipavec: Ciganka Marija
11. W. A. Mozart: Aleluja
12. El Vito
13. F. Lehar: Freunde das Leben ist lebenswert iz operete Giuditta
14. F. Lehar: Duet Danila in Hane iz operete Vesela vdova
15. G. Bizet: Seugidilla iz opere Carmen
16. G. Rossini: Arija Rosine iz opere Seviljski brivec
17. R. Stolz: Schön war's heute Abend
18. J. Strauß ml.: Couplet Orlovskega iz operete Netopir
izvajajo: Ana Jesenek - sopran, Ana Sandrin - sopran, Saša Fidler - mezzosopran, Mitja Krajnc - tenor, Bogdan Stopar - tenor, Ana Studen - mezzosopran

Računajte na nas!


slika
Trenutno ni dogodkov
MC PekarnaVeč
SCENA festival 2024

petek, 29 mar. 2024 19:00

EKTOMORF - VIVID BLACK over europe 2024

petek, 05 apr. 2024 18:30

Odpovedano
peKARAOKE

sobota, 06 apr. 2024 20:00

KiNG FOO

sobota, 13 apr. 2024 21:00

SVEMIRKO

petek, 19 apr. 2024 21:00

SEVENTH STATION, Mind Juice

četrtek, 16 maj. 2024 20:00

ĐOKO - To ti vračam, tvoje je

sobota, 18 maj. 2024 20:00

Brutal Janez Fest 2024

sobota, 07 sep. 2024 18:00

NoviceVse

Naše delo omogočajo

partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene