CENTER ŠTEKER - Odprtje svetovalnice v Murski Soboti
Objavljeno dne: 12 februar 2019

Murska Sobota, 12.2.2019, ob 9:30 – Center Šteker je v začetku leta vzpostavil novo svetovalno enoto v Murski Soboti, kjer nudijo brezplačno psihosocialno pomoč na področju zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami. Ob javni predstavitvi svetovalne enote je bila organizirana novinarska konferenca z županom Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksandrom Jevškom, predstavniki Centra Šteker in predstavniki ustanov na področju zdravja in sociale.

Organizirana je bila novinarska konferenca ob predstavitvi nove brezplačne svetovalnice Centra Šteker, dne 12.2.2019, ob 9:30, v prostorih MIKK v Murski Soboti. Na konferenci so bili prisotni, župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, predstavniki Centra Šteker, Tjaša Antolič, mag. psih., Andreja Domajnko, mag. soc. in Ramiz Derlić, univ. dipl. inž. (Društvo IndiJanez), Aleša Kovač (direktorica MIKK) ter predstavniki NIJZ (Nacionalni Inštitut za javno zdravje), CSD Murska Sobota in Zdravstvenega doma Murska Sobota.

Center Šteker je program Društva IndiJanez in predstavlja prvi za uporabnike brezplačen specializiran program v severovzhodnem delu Slovenije, ki nudi celostno obravnavo na področju zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami. Osredotočamo se na več različnih podpodročij zasvojenosti in sicer na škodljivo rabo interneta na splošno, socialnih omrežij, mobilnega telefona, tablic, televizije, računalniških in on-line iger, iger na srečo ter spletne pornografije. Naša ciljna skupina so vsi, ki imajo težave na področju zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami, kakor tudi ključne bližnje osebe (starši, bratje, sestre, partnerji, sorodniki, skrbniki, vzgojitelji, učitelji). Posebno pozornost posvečamo odraščajočim mladim, saj so najbolj dovzetni za razvoj zasvojenosti.

Svetovanja izvajamo v dveh enotah, v svetovalnici Maribor in sedaj tudi v svetovalnici Murska Sobota, obravnavamo pa tudi uporabnike iz sosednjih upravnih enot. Nova svetovalnica v Murski Soboti je prva takšna svetovalnica na tem delu Slovenije. Uporabniki se v program vključujejo samoiniciativno, pripeljejo jih starši ali napotijo ustrezne ustanove (CSD, NIJZ, zdravstvene ustanove, šole, domovi,...). Več o programu Centra Šteker pa lahko izveste na spletni strani www.steker.si, nam pišete na info@steker.si ali nas pokličete na 031 850 500.

»Zasvojenost z digitalnimi tehnologijami je v porastu. V Sloveniji približno 10 do 20 odstotkov mladih uporabnikov spada v ranljivo skupino, ki je posebej dovzetna za razvoj zasvojenosti. Pomembno se je zavedati, da lahko ima težave zaradi prekomerne rabe spleta vsak posameznik, so pa za razvoj zasvojenosti bolj dovzetni osamljeni in sramežljivi mladostniki z nizko samopodobo. Raziskave so pokazale, da bi naj bilo v Sloveniji s spletom zasvojenih nekaj več kot 2 % mladih in naš cilj je, da jim pomagamo pri vzpostavljanju uravnotežene rabe.« pravi Tjaša Antolič, mag. psih. iz Centra Šteker.

»Pri našem delu smo zaznali potrebo po nudenju pomoči pri prekomerni rabi digitalnih tehnologij tudi v drugih krajih, zato smo poleg svetovalnice v Mariboru v letošnjem letu vzpostavili še svetovalnico v Murski Soboti. Brezplačno svetovanje bodo lahko koristili otroci, mladostniki, kot tudi njihovi starši in drugi odrasli, ki imajo težave s prekomerno rabo interneta, pametnih telefonov in ostalih sodobnih tehnologij. Trenutno smo edini, ki nudimo celostne dejavnosti na področju preprečevanja zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami v severovzhodnem delu Slovenije.« doda Andreja Domajnko, mag. soc. iz Centra Šteker.


slika
Trenutno ni dogodkov
MC PekarnaVeč
SCENA festival 2024

petek, 29 mar. 2024 19:00

EKTOMORF - VIVID BLACK over europe 2024

petek, 05 apr. 2024 18:30

Odpovedano
peKARAOKE

sobota, 06 apr. 2024 20:00

KiNG FOO

sobota, 13 apr. 2024 21:00

SVEMIRKO

petek, 19 apr. 2024 21:00

SEVENTH STATION, Mind Juice

četrtek, 16 maj. 2024 20:00

ĐOKO - To ti vračam, tvoje je

sobota, 18 maj. 2024 20:00

Brutal Janez Fest 2024

sobota, 07 sep. 2024 18:00

NoviceVse

Naše delo omogočajo

partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene