Mladi bodo tehtali torbe slovenskih osnovnošolcev v okviru projekta NAJ TORBA NE BO BORBA
Objavljeno dne: 04 marec 2016

V ponedeljek, 7.marca 2016, bodo mladi člani Društva IndiJanez pred mariborskimi osnovnimi šolami od 7. ure naprej tehtali šolarje in njihove torbe. Namen akcije je preveriti preobremenjenost otrok v razvoju s pretežkim bremenom prenašanja šolskih torb in vplivati na vse deležnike k sprejemanju rešitev, v kolikor se izkaže, da je zaradi prenašanja prevelike teže v nevarnosti zdravje otrok.

V okviru mladinskih dejavnosti Društva IndiJanez se je pred kratkim formirala Mladinska akcijska skupina (MAS) in projekt je le prvi v nizu raziskovalnih in osveščevalnih akcij.

V fazi raziskave področja v strokovni literaturi in medijskih objavah v tujini so mladi pregledali stanje v nekaterih državah po svetu: Irski, Veliki Britaniji, Braziliji, Kitajski (Hong Kong). V večini držav je prihajalo do preseganj dovoljene teže torb, razen v Braziliji. Skoraj enotno pa so bili zastavljeni normativi, ki pravijo, da teža torbe ne bi smela presegat 10% otrokove teže, teža 15% in več pa lahko resno negativno vpliva na otrokov telesni razvoj.

Kljub temu, da se pri tovrstnih temah običajno kot prvega krivca obdolži zakonodajalce, so mladi pri raziskovanju področja ugotovili, da so za pretirano »nalaganje v torbe« krivi trije deležniki: šolski sistem, starši in v višjih stopnjah šolanja tudi otroci sami. Nekatere raziskave namreč odkrivajo, da tudi otroci iz istih razredov ne nosijo enako težkih torb, torej ne gre kriviti le šolski sistem.

Ob pričetku šolskega leta 2015/2016 se je ob polemikah glede (pre)težkih šolskih torb, ki so se pojavile v javnosti, odzvalo tudi Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport. Kot so zapisali na svoji spletni strani, se ministrstvo problematike zaveda, z aktivnostmi za zmanjšanje teže šolskih torb pa se ukvarja že od leta 2004. Ministrstvo je v letih od 2004 do 2010 zagotovilo dodatna sredstva za nakup učbenikov in ostalih gradiv, ki jih imajo učenci v času pouka na šolskih klopeh, tako da jim ni bilo potrebno nositi svojih od doma. Poleg tega je ministrstvo Zavodu RS za šolstvo naložilo pripravo Normativov in meril za zmanjšanje teže šolskih torb, ki so v veljavi od leta 2007. Sprememba šolske zakonodaje, ki je šolam omogočila izvajanje fleksibilnega predmetnika, gre prav tako v prid zmanjšanju teže šolskih torb. Z dodatnimi (tudi evropskimi) sredstvi ministrstvo spodbuja nastajanje e-učbenikov, ki jih je trenutno 42, od tega 25 potrjenih. Ministrstvo prav tako spodbuja šole in občine, da uredijo posebne omarice, v katerih lahko šolarji shranjujejo šolske potrebščine, na delovnih srečanjih z ravnatelji pa daje priporočila za skrbno načrtovanje uporabe učnih gradiv. Poleg sprejetih ukrepov in aktivnosti je po mnenju ministrstva za zmanjšanje teže šolskih torb pomemben tudi konstruktiven dialog med starši in strokovnimi delavci pri opredeljevanju potrebnih učnih gradiv.

Dodaten problem, ki so pojavlja pa je tudi način nošenja torb in sama izdelava torb (poštarske, na eno rame, prevelika lastna teža torbe itd.) in bodo člani Mladinske akcijske skupine ob tehtanju beležili tudi način nošenja, vrsto torbe in nekatere druge informacije, ki bodo omogočile bolj poglobljen pogled v problem.

Naslednja akcija znotraj projekta NAJ TORBA NE BO BORBA bo intervju s strokovnjaki s področja pediatrije in fiziatrije in bo predstavljen javnosti v kratkem.

Zaenkrat pa bodo mladi bodo z omenjeno akcijo poskusili ugotoviti, ali slovenski šolarji nosijo pretežke torbe in na osnovi ugotovitev speljali nadaljnje akcije, ki jih bodo peljali v smeri osveščanja, izobraževanja in pritiska na vse tri deležnike tega problema.

Ne nazadnje je zdravje le najbolj pomembno, kajne?

Kulturno društvo Mladinski center IndiJanez
Ob železnici 16
2000 Maribor
Kontakt: Lea Pavrič, 040 701 281

Projekt podpirajo:
Urad RS za mladino, Mestna občina Maribor, ŠOUM


slika
Trenutno ni dogodkov
MC PekarnaVeč
SEVENTH STATION, Mind Juice

četrtek, 16 maj. 2024 20:00

SERŠ Rock

petek, 17 maj. 2024 20:00

ĐOKO - To ti vračam, tvoje je

sobota, 18 maj. 2024 20:00

DENIS & DENIS

petek, 24 maj. 2024 21:00

peKARAOKE

sobota, 01 jun. 2024 21:00

BUNKER FEST 2024

sobota, 08 jun. 2024 14:00

The TIGER LILLIES

petek, 19 jul. 2024 20:00

Brutal Janez Fest 2024

sobota, 07 sep. 2024 18:00

NoviceVse

Naše delo omogočajo

partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
partnerji
Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Naš spletni portal uporablja piškotke

... z namenom zagotavljanja kvalitetne spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

Vaše nastavitve piškotkov so bile shranjene