Category: Aktivnost, Novice

V Centru Šteker, programu Društva IndiJanez se ukvarjamo s psihosocialno podporo in pomočjo pri prekomerni rabi tehnologij. V mesecu varne rabe interneta opozarjamo starše mladih na nevarnosti, s katerimi se srečujejo njihovi otroci pri igranju računalniških iger.

Glede na raziskave prejšnjih let, bi naj računalniške igre igrala skoraj tretjina mlajših od 18 let. Cilj ustvarjalcev iger je, da na različne načine privabljajo k igranju in se trudijo zadržati igralce pri igranju čim dlje. Še nekaj let nazaj je bilo za potrebno igro kupiti, danes pa so najbolj popularni naslovi dostopni brezplačno, kljub temu pa dosegajo milijonske ali celo milijardne dobičke. Ob enostavni dostopnosti, privlačnih virtualnih svetovih in zanimivim potekom igranja, se mladi le težko ločijo od iger, kar pa lahko vodi v prekomerno igranje in zasvojenost, izpostavljeni pa so tudi raznim nakupovalnim pastem.

Trenutno najbolj vroča online igra na svetu je Fortnite, ki jo zagotovo pozna tudi vaš otrok. Lahko bi rekli, da gre za pravo najstniško obsedenost, ki igralcem omogoča, da igrajo v skupinah in klepetajo med seboj. Čeprav je igra s strani proizvajalca deklarirana za otroke od 12 let naprej, pa po njej posegajo tudi (ali pa celo običajno) mlajši.  Gre za igro preživetja, ki jo lahko igra do 100 ljudi in v kateri se igralci med seboj borijo na otoku. Posameznik tekom igre zbira orožja, s pomočjo katerih lahko premaga nasprotnike. Zmaga tisti, ki sam ali v dogovorjeni skupini pobije vse ostale udeležence igre. Igra vključuje nasilne prizore, zvoke streljanja, eksplozij in bolečine oziroma poškodbe. Izrazite barve, zvoki in hiter ter zanimiv način igranja, skupaj z možnostjo komuniciranja z ostalimi igralci, premnogim povzročajo težave pri prenehanju igranja.

Veliko staršev sporoča, da so njihovi otroci postali ali pa so domnevno zasvojeni z igranjem računalniških iger in…

Celotno besedilo lahko preberete tukaj.